Beeldmerk thuis Beeldmerk thuis

Basisscholen en BSO gesloten, en de gastouderopvang?

2021-12-15

De Rijksoverheid heeft dinsdag 14-12-2021 bekend gemaakt dat de basisscholen en de BSO de week voor de Kerstvakantie sluiten. Onze Brancheorganisatie Kinderopvang heeft de nu bekende informatie op een rijtje gezet:

De maatregelen

  • Er is een verlengde kerstvakantie afgekondigd voor het primair onderwijs. Het onderwijs verzorgt noodopvang tijdens de schooluren.
  • Ook de BSO gaat vanaf maandag 20 december tot en met vrijdag 24 december dicht. 
  • Het basisonderwijs en de BSO's zijn in de week voor Kerst alleen geopend voor noodopvang van kwetsbare kinderen en kinderen van wie 1 of beide ouders een cruciaal beroep heeft. Voor de noodopvang geldt de laatste versie van de beslisboom.
  • De kinderopvang voor 0-4 jaar en gastouderopvang blijft in deze week wèl open voor 0-12 jaar met het dringende verzoek aan ouders hier minder gebruik van te maken. Ook in de harde lockdown fagekonidg op zaterdag 18-12-2021. Hiervoor geldt de laatste versie van de beslisboom. Deze kan je downloadenin MijnThuis.

De wijzigingen in de beslisboom op een rij:

  • Zelftesten kunnen worden gebruikt naast het testen bij de GGD. Maar niet voor het verkorten van de quarantaineperiode. Bij milde klachten mag je gebruik maken van een zelftest. Maar bij een positieve zelftest moet zo snel mogelijk een test gedaan worden bij de GGD. Om quarantaine te verkorten is een GGD test altijd noodzakelijk. Voor meer uitleg over zelftesten, klik hier.

  • Voor kinderen van 0 jaar t/m 12 jaar die in de afgelopen 8 weken corona hebben gehad, geldt dat zij niet hoeven te testen en ook niet in quarantaine moeten. Kinderen van 0 tot en met 12 jaar hoeven dus niet thuis te blijven als zij nieuwe klachten krijgen die passen bij corona, minder dan 8 weken na de eerste ziektedag (of testdatum) van een bevestigde corona-infectie. Twijfel je? Bel dan de GGD.